Meterkast specialist

Last van een storing? Wij staan dag en nacht voor u klaar! 

De hulp inschakelen van Elektricien Nijmegen?

Neem telefonisch contact met ons op en wij zorgen ervoor dat een van onze elektriciens u komt helpen

Meterkast laten vervangen

De meterkast vervangen kan snel worden gedaan en hoeft niet veel te kosten. Vaak denkt men dat een groep bijplaatsen of de meterkast vervangen veel werk en tijd kost, maar dit valt mee. Laten we eerst kijken naar wanneer de meterkast vervangen moet worden.

Wanneer is het tijd om de groepenkast te vervangen?

In een aantal gevallen is het nodig om de groepenkast te vervangen. In de meeste gevallen gaat het om een oud huis met een verouderde meterkast die gemoderniseerd moet worden of een nieuwbouwwoning waar de elektriciteit  nog helemaal geïnstalleerd moet worden. Hierbij kan je denken aan een aantal situaties:

 • Vanwege ouderdom de groepenkast in de oude meterkast vervangen.
 • Het toevoegen grootverbruikers als zonnepanelen, drogers, vaatmachines, etc. 
 • Uitbreiding van de hoeveelheid elektrische apparaten in de woning waar.

Oude groepenkast 

In de meeste gevallen gaat het om een oude groepenkast die vervangen moet worden. Als de groepenkast vervangen wordt, worden vaak ook het aantal groepen in de groepenkast uitgebreid. De oude woningen hadden toen der tijd nog weinig elektrische apparaten en het aantal groepen dat in de meterkast zit, is tegenwoordig dan niet genoeg voor de voorzieningen van een modern huis. 

Meterkast vervangen
Groepenkast vervangen

Stoppenkast

Het is handig om te weten wat een groepenkast is. De groepenkast is de moderne versie van de oude stoppenkast. Deze kun je herkennen aan een aantal ronde stoppen die vaak wit zijn. De groepenkast bestaat uit een aantal installatieautomaten. In gebruik is de groepenkast veiliger en eenvoudiger dan een stoppenkast. Bij de groepenkast hoef je namelijk bij kortsluiting alleen maar een schakelaar om te zetten en dus niet de doorgebrande zekering te vervangen. De groepenkast heeft veel meer voordelen en daarom is het logisch dat bijna niemand meer voor een stoppenkast kiest. Je hebt niet per se een groepenkast nodig en een stoppenkast is ook niet verplicht, maar het is wel een verstandige keuze om de stoppenkast te vervangen voor een groepenkast. 

Stappenplan

 1. Bedenken hoeveel groepen nodig zijn.
 2. Kijk of de meterkast groot genoeg is voor de groepenkast.
 3. Zoek uit of er sprake is van 1 fase of 3 fasen. 3 fasen is nodig voor zware apparatuur bijvoorbeeld of een nieuwe kookplaat. 
 4. De huisaansluiting controleren.
 5. Keuze maken tussen beltrafo of een bel die op batterijen werkt. 
 6. Toekomstige uitbreidingen moeten in het achterhoofd worden gehouden en bezuinigen op een groep wordt niet aangeraden. 
 7. Als in de toekomst zonnepanelen gewild zijn, moet hierover worden nagedacht. 
 8. Kijk of u over een aardlekschakelaar beschikt en of deze nog tot behoren werkt. Als dit niet het geval is, moet er een worden geplaatst of vervangen. 
 9. Vergelijk offertes van betrouwbare elektriciens. 
 10. Zelf een groepenkast kopen.
 11. Kies de beste elektricien en laat de elektra deskundig worden aangesloten. 
Call Now Button